Prijzen koopwoningen bijna 5% lager
Prijsontwikkeling bestaande koopwoningen

In augustus 2023 waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 4,8% lager dan in augustus 2022. De jaar-op-jaardaling is kleiner dan in de drie voorgaande maanden. Ten opzichte van juli 2023 stegen de prijzen met 0,6%. De prijsontwikkelingen in dit bericht zijn gebaseerd op de prijsindex van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.


Prijzen koopwoningen

De prijzen van bestaande koopwoningen bereikten in juni 2013 een dieptepunt. Vervolgens was er sprake van een stijgende trend tot augustus 2022. Toen sloeg de trend om, maar de afgelopen drie maanden zijn de prijzen weer gestegen. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in augustus 89,5% hoger.


Verkoop bestaande koopwoningen

Het Kadaster maakte bekend dat het in augustus 15 934 woningtransacties registreerde. Dat is bijna 3% minder dan een jaar eerder. In de eerste acht maanden zijn 115.796 woningen verkocht, bijna 7% minder dan in dezelfde periode van 2022.


Prijzen koopwoningen bijna 5% lager

Wat doet de huizenmarkt?

In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen de economen van deze instanties zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen met betrekking tot de huizenmarkt:


Deze berichten zijn misschien ook interessant voor u

 • Huizenmarkt
  Wat doet de huizenmarkt en de hypotheekrente?
  In deze turbulente markt zijn voorspellingen lastig te maken. Toch wagen deze economen zich hieraan. Dit zijn hun belangrijkste verwachtingen.
 • Financieel: wat verandert er voor u?
  Kindgebonden budget, huurtoeslag, belasting over uw vermogen. Wat verandert er voor u? Een helder overzicht van de belangrijkste wijzigingen die van invloed kunnen zijn op uw portemonnee.
 • koopwoningmarkt
  Prijzen koopwoningen bijna 5% lager
  Bestaande koopwoningen waren in augustus bijna 5% goedkoper dan een jaar eerder.
 • besparen hypotheek
  Kunt u besparen op uw hypotheek?
  De hypotheekrente is gestegen, maar huizen zijn nog steeds behoorlijk meer waard dan een paar jaar geleden. Een besparing op de maandlasten is hierdoor toch vaker mogelijk dan wordt gedacht.